Szpinak i marchew

Szpinak

Wczesną wiosną, późną jesienią i zimą sprzedaje się szpinak często bajecznie drogo. Wynika to stąd, że w porze kiedy już wszelkie zieleniny ustaną szpinak da się jeszcze w stanie zielonym przetrzymać i stanowi wtedy jedyne warzywo. Przechowanie jednak szpinaku na gruncie połączone jest z rozmaitymi trudnościami i nie zawsze się udaje. Tymczasem przy pomocy zimnych inspektów z łatwością można go długo przechować. Oczywiście wskutek szczupłości miejsca nie można go mieć w wielkich ilościach, ale jest to środek bądź co bądź do wyzyskania inspektu, co wobec dużego nakładu stale musi być dążnością hodowcy.

W połowie sierpnia mamy w inspekcie dużo wolnych skrzyń, należy więc je oczyścić, ziemię przekopać i posiać szpinak, który przez wrzesień zdąży wyrosnąć w ładne krzaczki. Z nadejściem chłodów i obawy większych przymrozków, okrywamy szpinak oknami i matami, i tak zabezpieczony trzymać  będziemy dopóki na gruncie wskutek większego mrozu nie zabraknie zielenin. Wtedy o ile się cena podniesie wyrzynać będziemy szpinak do targu. Po oczyszczeniu skrzyń okryć je liściem, okna zaś i maty przenieść do szopy.

Kto pragnie mieć szpinak wcześnie na wiosnę, niech wysieje go do inspektu zimnego we wrześniu, a skoro wzejdzie i zrobi pierwsze naturalne listki, oczyścić z zielska i czekać do pojawienia się większych przymrozków. Wtedy należy nakryć skrzynie deskami i lekko liściem, a w miarę powiększania się mrozu okryć skrzynie grubiej i pozostawić do wiosny. W lutym po zdjęciu desek nałożyć okna i na noc okrywać matami. W dni słoneczne nie podnosić okien lecz wygrzewać ziemię, wkrótce też zacznie szpinak rosnąć. Pobudzenie go do wydania bujnych liści będzie w dalszym ciągu główną dążnością hodowcy.

Marchew

Po rzodkiewce i ogórkach pierwsze miejsce w hodowli roślin pod szkłem zajmuje marchew i pietruszka. Hoduje się je zwykle na ciepłym inspekcie, aby już w maju otrzymać towar zdatny do handlu. Ponieważ jednak pomiędzy marchewką z inspektu, a pierwszą gruntową następuje pauza, szczególniej jeżeli maj jest chłodny i suchy, to posiana w zimnym inspekcie marchew, akurat zdatna będzie do handlu w chwili, kiedy jej na targu zabraknie.

W początku października wysiewamy marchew do zimnego inspektu, w lekką inspektową ziemię używając mieszaniny marchwi i pietruszki, 12 gr. na 6 okien. Po posianiu zahakować lekko i pozostawić aż pierwszy mróz zetnie ziemię, wtedy okryć liściem, aby ziemia nie zmarzła zbyt grubo.

W końcu lutego oczyszczamy inspekt z liści, ziemię równamy linijką i wysiewamy po 12 gr. rzodkiewki na każde 6 okien uklepując nasiona deseczką i pokrywając piaskiem. Na noc okrywamy starannie matami, a w dni słoneczne, aż do wzejścia rzodkiewki wygrzewamy ziemię nie podnosząc okien, aby ciepło osiągnięte podtrzymać jak najdłużej.

Z ukazaniem się rzodkiewki wypadnie w dni słoneczne bardzo oględnie przewietrzać inspekt i w razie wysychania ziemi podlewać. W kwietniu rzodkiewka zostanie wyrwana do targu, pozostanie marchew z pietruszką, które pod koniec maja i w czerwcu wyprzedamy. Marchew wymaga dużo wilgoci, w dni więc ciepłe podlewać mocno nie dopuszczając nigdy do tego, aby ziemia zbytnio wysychała, bo przez to marchew staje się mniej delikatna.