Szkółki zbóż cz. 17

Wspomnieliśmy już dawniej, że w ogóle odmiany, bardzo obficie krzewiące się, nie przedstawiają w naszych warunkach klimatycznych wielkich korzyści. Plon jakościowy ziarna bywa wtedy zwykle gorszy, ziarno staje się rowiastym, gruboskórnym, traci szlachetność; dojrzewanie odbywa się niejednostajnie, opóźnia się, w skutek czego zboże narażone jest na przypalenie przez skwary letnie i opanowanie przez rdzę.

Dla nas odpowiedniejszymi są zboża, miernie krzewiące się i wcześnie dojrzewające, dążyć więc winniśmy do tego, ażeby zboże wydawało niezbyt wiele kłosów z jednego ziarna, lecz ażeby kłosy były należycie wyrosłe, pełne, o ziarnie dorodnym, a słomie grubej, sztywnej.

Selekcję roślin, przeznaczonych do hodowli szkółkowej, uskuteczniałem początkowo w ten sposób, że zboże, powyrywane z korzeniami, umieszczano pod dachem aż do zupełnego wyschnięcia, po czym wybierano krze, mające po 8, 10 lub więcej pędów, a pozostawiając tylko takie, które miały po 4 do 5 ździebeł, o ile możności dosyć grubych, jednakowej grubości, z kłosami najbardziej typowymi.

 

Comments

  1. Reklama:

    To Cię zainteresuje:

    wymiana walu w gdyni
    kurs języka niemieckiego warszawa
    studia podyplomowe warszawa
    podłączenie kotła gazowego warszawa
    Podłoga laminowana Warszawa
    Podłoga tarasowa Warszawa
    podział majątku adwokat warszawa
    polscy producenci rajstop dla dzieci
    polski producent odzieży dziecięcej
    pomoc w czyszczeniu biura